Parels

Een parel ontstaat wanneer een vreemd lichaam een oester binnendringt. Bij echte parels zijn deze indringers meestal zandkorreltjes, resten van schelpen of een parasiet die toevallig de oester binnendringt. Om niet gewond te geraken door het vreemde lichaam zal de oester deze indringers terug uitstoten ofwel parelmoer afscheiden. Enkele jaren later is de indringer een prachtige parel geworden.

Onder natuurparels verstaan we dus parels die in de natuur, zonder toedoen van mensen, zowel in zoet- als in zoutwater ontstaan. Wanneer men zelf ‘indringers’ in de oesters gaat inbrengen, spreekt men van cultuurparels. De cultuurparel doet in schoonheid nauwelijks onder voor de natuurlijke, sterker nog, het verschil is niet met het blote oog waar te nemen. Alleen met behulp van röntgenapparatuur kan een gekweekte van een natuurlijke parel worden onderscheiden.

Let wel op:

Een cultuurparel is een ‘echte’ parel en heeft niets te maken met imitatieparels!
Het verschil tussen echte parels en imitatieparels (die volledig door de mens gemaakt werden) daarentegen, is erg makkelijk op te sporen. De glans van natuurlijke en cultuurparels is veel dieper en wanneer je de parels tegen de tanden wrijft, merk je dat hun oppervlak lichtjes krast. Imitatieparels zijn perfect glad maar ze missen de magische glans die de echte liefhebbers zo aantrekt…

Nochtans worden sommige soorten imitatieparels gefabriceerd volgens een zeer gesofisticeerd procédé zodat een leek door hun glans misleid kan worden. In de parel ‘bijten’ en de zachtheid vergelijken zijn de beste tests.

nat_clip_image001

Parels zijn er in talloze prijsklassen en kwaliteiten.

Globaal geldt:

Hoe groter de parel, hoe hoger de prijs zal liggen. Het duurt nu eenmaal langer voordat een oester een grotere parel heeft gemaakt dan een kleine. De glans is eveneens van belang. Een geoefend oog zal de satijnzachte gloed van een echte parel in een oogwenk onderscheiden van die van welke imitatie dan ook. Een parel van de hoogste kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes. Tot slot is de symmetrische vorm van belang. Hoe volmaakter de ronding van de parel, hoe groter de waarde.

Zoetwaterparels komen, in tegenstelling tot zoutwaterparels, niet uit oesters maar uit mosselen die niet in zeeën maar meren voorkomen. Dit soort parels onderscheidt zich van andere door hun vorm die veel onregelmatiger is, maar eveneens door hun kleur en grootte: meestal zijn zoetwaterparels kleiner.

Als parels niet verzorgd worden, verouderen ze snel; de parel wordt dan mat, verliest zijn typische glans, er verschijnen kleine barstjes. Tenslotte zullen de parelmoerlagen beginnen loskomen.
De voornaamste vijanden van parels zijn transpiratie, parfum en cosmeticaproducten. De ideale verzorging bestaat erin om de parels op te wrijven met een zeemvel of een fluwelen doek, nadat men ze gedragen heeft.
Het is aan te reden de draad van natuurzijde waaraan de parels geregen regelmatig te controleren en om de 2 of 3 jaar opnieuw te laten aanrijgen. Hiervoor kan u steeds bij ons terecht.