Juwelen

Puur goud is van nature een zacht metaal en daardoor moeilijk tot sieraad te verwerken. Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bijmetalen als palladium, zilver en koper. Zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen. Deze legeringelementen worden ook gebruikt om verschillende kleuren goud te maken.

Geelgoud:

Geelgoud wordt verkregen door een legering van goud en koper en zilver.

Witgoud:

Witgoud is een legering van (geel)goud en palladium.Vroeger werd meestal nikkel gebruikt voor het legeren van witgoud. Tegenwoordig wordt palladium gebruikt, omdat witgoud met (veel) nikkel i.v.m. de nikkelafgifte (allergie) binnen de EU niet meer mag worden toegepast .

Hierdoor komt het dat een witgouden legering niet zuiver wit is maar eerder gebroken wit, een klein beetje gelig-grijs. Om een mooie witte kleur te verkrijgen, wordt het witgoud voorzien van een afwerkingslaag van rhodium.
Deze rhodiumlaag kan met de jaren afslijten, waardoor de gelig-grijze kleur van het witgoud terug zichtbaar wordt. Het is steeds mogelijk om de juwelen terug in nieuwe staat te brengen en te voorzien van een nieuwe laag rhodium.

Roodgoud:

Roodgoud verkrijgt men door meer koper dan zilver aan de legering toe te voegen
In Europa wordt de hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad uitgedrukt in duizendsten. Zo heeft puur goud, beter bekend als 24 karaats goud, een waarde van 1000 duizendsten. 18 karaats goud dat voor 75% deel uit puur goud bestaat, heeft dus een waarde van 750 duizendsten. De ‘rest’ is dan meestal zilver of koper.
Ieder gouden juweel moet voorzien zijn van een meesterstempel, samen met een stempel die aangeeft uit welke goudlegering het gemaakt is.

De meest gekende goudlegeringen zijn:

9 karaat     (375/1000)
14 karaat     (585/1000)
18 karaat     (750/1000)
20 karaat     (833/1000)
22 karaat     (916/1000)

In België zijn de meeste gouden juwelen vervaardigd uit 18 karaat goud. Maar dit is zeker niet overal zo. Er zijn ook landen waar de meerderheid van de juwelen uit 14 karaat goud gemaakt wordt (bvb Nederland en Duitsland).

Diamant wordt ‘de koning der edelstenen’ genoemd. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die kristalliseert onder hoge druk en temperatuur. Veel mensen vergissen zich hier wel eens in, maar diamant is dus de grondstof en briljant is een bepaalde slijmvorm.

Waarde van de diamant:


De 4 factoren die de waarde van de diamant bepalen kan men best in het Engels onthouden met de 4 C’s:

  • Clarity = zuiverheid

De zuiverheid van de diamant varieert op een schaal van loepzuiver tot onvolmaakt.
Wat bepaald de zuiverheidsgraad?

  1. Zowel insluitsels (intern) als oneffenheden (extern)
  2. de grootte, het aantal en de plaats van de onzuiverheden
  3. de ligging van de interne en externe kenmerken
  4. de belangrijke structuurverschijnselen
  5. de kleur en transparantie van onzuiverheden

Clarity

FL

IF

VVS1

VVS2

VS1

VS2

SI1

SI2

SI3

I1

I2

I3

Scale

Flawless-
Internally Flawless

Very Very Slightly Imperfect

Very Slightly Imperfect

Slightly Imperfect

Imperfect

Illustration

dia_clip_image001

dia_clip_image002

dia_clip_image003

dia_clip_image004

dia_clip_image005

Slechts een beperkt aantal diamanten is loepzuiver, d.w.z. dat ze volledig vrij van onzuiverheden zijn wanneer ze door een expert onder een loep (10x vergrotend) bekeken worden.

  • Colour = kleur

Men kent een bijna onbegrensde kleurenrijkdom bij diamant, gaande van wit, roos naar rood, blauw, groen, geel en bruin tot zelfs zwart. Met uitzondering van enkele diamanten in fantasiekleuren (“fancies”) zoals blauw, roze, paars of rood, is de kleurloze diamant, de exceptional white (D+), de meest waardevolle en de meest gegeerde.

dia_clip_image006

  • Carat = gewichtseenheid

De standaard gewichtseenheid voor diamanten en voor de meeste edelstenen is de karaat. 1 Karaat is gelijk aan 200 milligram.
Niet te verwarren met karaat voor goud dat het percentage puur goud aangeeft. Wanneer andere waardebepalende factoren gelijk zijn, kan worden gesteld dat de waarde van de diamant stijgt naarmate het gewicht toeneemt.

dia_clip_image008

Bij perfect geslepen briljanten (zie verder) geldt volgende regel:

Diameter (in mm)

1,4

2,0

2,4

3,0

3,8

5,1

6,5

8,2

Karaat

0,01

0,03

0,05

0,10

0,20

0,50

1,00

2,0

  • Cut = slijpvorm

Aan de steen wordt een bepaalde slijpvorm gegeven zoals ronde briljant, ovaalvorm, markiesvorm, peervorm, hartvorm en smaragdvorm,…

briljant

ovaal

markies

prinses

peer

dia_clip_image009

dia_clip_image010

dia_clip_image011

dia_clip_image012

dia_clip_image013

hart

vierkante smaragd

carré

baguette

smaragd

dia_clip_image014

dia_clip_image015

dia_clip_image016

dia_clip_image017

dia_clip_image018

Cut verwijst naar de interne verhoudingen en afwerkingsgraad van een geslepen diamant en wordt ook wel eens maaksel genoemd.

De verhoudingen verwijzen naar de relatie grootte-hoek tussen de facetten en de verschillende delen van de diamant. Als deze verhoudingen ideaal zijn, zal de diamant erg schitteren.
dia_clip_image020

Onder afwerking verstaan we de vorm en de plaats van de facetten en het slijpen.
Het slijpen beïnvloedt zowel het gewicht als de schittering van de diamant. Dit heeft dan ook tot gevolg dat men soms de steen iets minder perfect zal slijpen, als men daardoor het gewicht van de steen iets groter kan houden.
Naarmate de verhoudingen en de afwerking meer en beter balanceren, zal ook de waarde van de diamant stijgen.

Edelstaal is een term gebruikt door staalfabrikanten om hoogwaardige roestvrij staal aan te duiden, waarmee benadrukt moet worden dat het staal sterk, zuiver en mooi is. Het metaal is anti-allergisch, verkleurd niet en heeft een lange levensduur.

Titanium is een zeer sterk metaal, even sterk als staal, maar veel lichter. Ook is het corrosiebestendig en niet-irriterend voor het menselijk lichaam. Mensen met een gevoelige huid kunnen zeer goed sieraden dragen van titanium. Allergie voor dit metaal komt vrijwel niet voor.

Puur zilver is van nature te zacht om verwerkt te worden tot een sieraad of gebruiksvoorwerp. Het zou te snel slijten of verbuigen waardoor het onbruikbaar wordt. Daarom wordt zilver samengesmolten met andere metalen, zoals met koper. Er ontstaat een legering, waarbij de hoeveelheid puur zilver in zo’n legering het zilvergehalte bepaalt. Dit zilvergehalte wordt in duizendsten aangegeven.

Sterling-zilver (925/1000)
gewoon zilver (835/1000).

Zirconium is een synthetische steen. Tot op heden is deze steen de beste imitatie van diamant, omdat zijn eigenschappen deze van diamant het dichtst benaderen.
In vergelijking met diamant is zirconium 75 procent zwaarder.
Naast klassieke witte, zijn zirconia ook verkrijgbaar in vele mode-kleuren.
Zirconium kan, net als diamant, geslepen worden in verschillende vormen.
Het grootste verschil tussen diamant en zirconium vinden we terug in de hardheid. Zirconium heeft een wetenschappelijke hardheid van 8,5 op de schaal van Mohs. Diamant heeft een notering van 10.
Doordat zirconium minder hard is, bestaat de mogelijkheid dat bij een geslepen steen de facetten afslijten, waardoor de schittering afneemt en de steen uiteindelijk een dof uitzicht krijgt.

  1. Diamant en andere (edel)stenen kunnen best gereinigd worden met een zachte borstel (oude tandenborstel), lauw water en een vloeibare, onvettende zeep (afwasmiddel). Nadien goed en langdurig afspoelen onder water en opwrijven met een zacht zeemvel.
  2. Laat uw goud niet in contact komen met chloorbleekmiddelen (javel) en kwik, deze beschadigen het goud.
  3. Vermijd het dragen van juwelen bij zware inspanningen, zowel goud als zilver. De glans van uw juwelen (voornamelijk kettingen) kan worden aan getast door uw transpiratiezuur.
  4. Leg uw sieraden niet los in een lade of juwelendoos, zo kunnen ze elkaar beschadigen.