Horloges

Mechanisch uurwerk

Een mechanisch uurwerk functioneert door middel van het klassieke ‘opwindmechanisme’. Dit type uurwerk leek even op de achtergrond te raken door de komst van nieuwere technieken, maar is inmiddels bezig met een comeback. Het is raadzaam een mechanisch uurwerk iedere dag rond dezelfde tijd – bij voorkeur in de ochtend – op te winden.

Automatisch of zelfopwindbaar uurwerk

Het automatische uurwerk windt zichzelf op door de beweging van de pols van de drager. De armbewegingen laten een gewichtje roteren waardoor een veer wordt opgewonden.

Kwartsuurwerk

Kwartsuurwerken worden gevoed door een batterij. Deze batterij stuurt elektronische impulsen door een synthetische kristal en zorgt ervoor dat er één beweging per seconde wordt doorgegeven aan het uurwerk. Kwartsuurwerken geven de tijd met sublieme precisie weer. Een batterij gaat, afhankelijk van het soort uurwerk en van het gebruik, één tot vijf jaar mee.

Mineraalglas is gehard glas, harder dan plexi maar niet volledig krasvrij. Tegenwoordig zijn de meeste kwaliteitshorloges minstens uitgerust met een mineraalglas.

Saffierglas is het sterkste, helderste en meest duurzame uurwerkglas dat er is. Saffierglas is ook bij intensief gebruik zeer krasbestendig. Toch mogen we niet stellen dat een saffierglas krasvrij is. Een al dan niet geslepen diamant is nog harder en kan bijgevolg, zij het misschien onopzettelijk krassen maken op een saffierglas.
Om van het ruwe saffierkristal het krasvaste uurwerkglas te maken zijn verschillende tientallen handelingen vereist, opdat er perfect geslepen vlakken en volmaakte koepels ontstaan.
Dit verklaart dan ook dat een saffierglas duurder is dan een mineraal glas. Bijgevolg vinden we uurwerken met een saffierglas meestal terug in het iets hogere prijssegment.

Zoals het geval is voor álle elektronica zijn vocht en water de grootste vijand van een uurwerk. Daarom is het bij aankoop heel belangrijk om de waterdichtheidsgraad na te gaan, opdat het uurwerk niet gebruikt zou worden in omstandigheden waarvoor het niet geschikt is.

Wat zorgt voor de waterdichtheid?

 1. Het afdichten van spleten tussen glas en kast, tussen kast en kastbodem, van alle openingen: kroon en drukknoppen (bij chronos) moet gebeuren viadichtingen uit rubber, nylon of Teflon. Ze vormen een waterdichte verzegeling op plaatsen waar water zou kunnen insijpelen.
 2. Dedikte van het materiaal van de kast moet stevig genoeg zijn om onder water aan de druk te weerstaan zonder ineengedrukt te worden, maar ook het glas moet dikker zijn naarmate het uurwerk een grotere diepte moet weerstaan.
 3. De kast, kroon en drukknoppen moeten ook in goede staat zijn. Vandaar dat men sportieve modellen uit roestvrij staal of titanium vervaardigt. Messing is géén ideaal materiaal, omdat het kan ingevreten worden door transpiratiezuren die gaatjes maken in het metaal.

In de uurwerkbranche heeft men recentelijk beslist voortaan de bar of ATM te gebruiken om de waterdichtheid uit te drukken: waterresistent tot 3 – 5 – 10 ATM enz. Let dus op! ‘Waterresistent’ op de kast van uw horloge zegt niet genoeg over de waterdichtheid en u kan dus niet als vanzelfsprekend met uw horloge in het water gaan.

Gegraveerd in de kastdeksel

water_clip_image001

water_clip_image002

water_clip_image003

water_clip_image004

water_clip_image005

SHOWERPROOF

3 ATM

5 ATM

10 ATM

20 ATM

Hou steeds in het achterhoofd dat de diepte vermeld op de uurwerkkast het resultaat is van laboratoriumtesten in perfecte condities.

Let op:

 1. Zorg dat alle dichtingen (zie hierboven) in goede staat zijn, let hierbij ook op de kroon (ingedrukt of dichtgeschroefd). Ook de drukknoppen moeten aanwezig zijn en precies op de juiste plaats zitten (scheef of afgebroken geeft waterschade).
 2. Het glas en de glasrand moeten in perfecte staat zijn: géén barsten, gaatjes of Het deksel stukjes uit het glas.
 3. Het deksel van het uurwerk moet goed op de kast zitten.
 4. Vermijd enorme temperatuurschommelingen: ga je van een warme plaats naar vrieskasttemperaturen, dan kan er condensatie ontstaan, die schade kan berokkenen. Ga niet van het hete strand plots in koud water. De dichtingen zullen uitgezet zijn in de hitte en krimpen plots bij contact met koude. Gebeurt dit te snel, dan is er kans dat het water vlugger binnensijpelt dan de reactiesnelheid van de dichtingen.

Chemische producten en zout water tasten de kwaliteit en duurzaamheid van de dichtingen ook enorm aan. Maar ook chloorhoudend water, parfum, haarlak, enz. kunnen niet alleen de dichtingen besmeuren en aantasten, maar ook de afwerking van uw uurwerk (plakgoud, palladium, enz.) degraderen.

 1. Uw uurwerk kan negatieve effecten ondervinden van stof, parfum, water, transpiratiezuren,… Deze laatste kunnen de band (leder of metaal) en de kast van uw horloge aantasten.  Let dus hiervoor op! Door regelmatig uw uurwerk schoon te wrijven met een zachte vochtige doek kan u dit voorkomen.
 2. Lederen horlogebandjes zullen veel langer meegaan wanneer u het contact met water of transpiratievocht beperkt.
 3. De metalen armbanden van uurwerken met een waterdichtheidsgraad van minimum 5 ATM kan u met water en met wat ontvettende zeep (afwasmiddel) schoonspoelen.
 4. Vraag bij aankoop van uw horloge achter de waterdichtheidgraad en respecteer deze.
 5. Zorg er bij elk watercontact voor dat de kroon goed is ingedrukt (of dichtgeschroefd) en het glas in prima staat is.
 6. Laat de batterij van uw uurwerk direct vervangen wanneer hij leeg is. Lege batterijen kunnen lekken waardoor het uurwerk onherstelbaar beschadigd kan worden.
  Laat de batterijwissel van uw uurwerk enkel door een vakkundig uurwerkmaker uitvoeren. Hij kan de dichtingen controleren en indien nodig vervangen. Vraag om een waterdichtheidscontrole, indien u wenst dat uw uurwerk waterdicht blijft.
 7. Draag uw horloge met metalen band altijd achter het polsgewricht dragen, NOOIT OP de pols. Zoniet zal de band afbreken en de kroon worden beschadigd (waterdichtheid)!
 8. Als u uw horloge wil juist zetten of opwinden, doet u hem best uit om te voorkomen dat de opwindstift breekt.

Alle onze uurwerken genieten 2 jaar garantie en 5 jaar batterijgarantie op vertoon van uw garantiekaart. Heeft u verder nog vragen, kom dan gerust even langs, wij helpen u met plezier.